Könninkello

Könninkello

Juho Könni peri isänsä opastuksella kellosepän ja maanviljelyn taidot. Hänen viiden poikansa lisäksi verstaalla oli opettelemassa sepäntaitoja useita perheen ulkopuolisia kisällejä. Kaappikellojen valmistus laajeni suuresti, ja Juho otti useita oppilaita avukseen kellojen tekoon. Sepäntyö alkoi saada jo tehdasmaista luonnetta kellojen levitessä yhä laajemmalle. Malliltaan Könninkellojen sanottiin olevan sirompia kuin muiden tekijöiden valmistamat.

Kellokaapeista kurvikkaan muodokas ”mamsellikaappi” suorastaan hivelee silmää. Akkamalli suorine ryhtineen ja rypytetyllä hameella on kuin vahva pohjalaisemäntä itse. Ukkomalli seisoo kuin järkäle isäntä suorine jalkoineen. Koristelu ja väritys on aistikas, ja kaiken sen kruunaa kruunu, joka on sirosti veistetty kukka- tai muu mukaelma.

Iso ja kupera kellonlasi oli erikoisvalmisteinen. Savesta muovattiin muotti, ja kuuman uunin tasainen lämpö taivutti suoran lasilevyn hiljaiseltaan muotin mukaiseksi. Jäähdyttyään kupera lasi leikattiin muotoonsa.

Juho Könni keksi myös ”keervärkkin”, joka oli puoliautomaattinen jyrsinkone kellonrattaiden ja trellien hampaiden tekemiseen. Keervärkin jakolevyllä on 26:lle saman keskeiselle ympyränkaarelle merkitty hammasjaot pistein. Rattaan hammasvälit jyrsitään kampea veivaten muototerillä. Terä pyörii ja tekee edestakaista ylösalaista liikettä leikaten nopeasti hammaskolon. Rakenteeltaan se on yksinkertainen ja nerokas.

Parhaat kellokaapit tehtiin Könnillä, mutta alihankkijoita oli aina Järviseutua ja Keski-Pohjanmaata myöten. Kaappeja tehtiin Könnin mestareille, mutta asiakas saattoi ostaa myös vain pelkän koneiston, jolle sitten paikallinen nikkari veisti aikanaan kaapin. Juhlavia, pitkällä heilurilla varustettuja kaappikelloja ilmaantui yhä useamman pohjalaisen talonpojan tupaan. Pian kaappikello oli yhtä oleellinen osa taloa kuin takka, ja ”vanhoina aikoina” kaappikello jäi talon omaisuudeksi, vaikka väki vaihtui.

Juho Könni tapasi Ruotsissa kuljeksineen alajärveläisen miehen, joka oli siellä oppinut vaskesta valamaan ja sen edelleen levyksi takomaan. Mies opetti Könninmestarille kuparisepän töitä, käsittelemään messinkiä ja valamaan vaskea sekä takomaan ne levyksi. Juho laittoi Könninluomaan sitä varten hamarin, vesivoimalla toimivan konevasaran, jota käytettiin keväisin tulvavesien aikana.

Kaksi-, kolme-, ja neliviisaristen kaappikellojen lisäksi alettiin valmistaa taidokkaita erikoistuotteita. Kuuluisin näistä oli oheinen, seitsemänviisarinen kalenterikello[1]. Kellon koneistojen lisäksi verstaalla valmistui teriä ja koneistoja sahalaitoksille, kellon vietereitä ja muutama taskukellokin, jonka valmistus oli tarkkaa työtä. Taskukellojen kuoret sekä emaloidut, Könnin nimellä valmistetut taulut tilattiin Tukholmasta.

Juho jatkoi isänsä viljelystöitä ja laajensi tilaa ostamalla ja raivaamalla lisää maata. Uudenaikaisilla viljelystavoilla hän saattoi maan hyvään kasvukuntoon saavuttaen hyviä tuloksia. Vuonna 1800 Juho sai Suomen Talousseuran hopeisen ”Taito ja Toimi” -mitalin ketjuineen palkinnoksi maataloudellisista ja mekaanisista ansioistaan. Mainitussa tilaisuudessa Könnit lupasivat ”tästä lähin, kuten tähänkin asti, ottaa oppilaita työpajoihinsa”, joista jo oli monta seppää lähtenyt eri pitäjiin.