Seinäkellot (ei antiikkiset) jousi- ja paristokäyttöiset

Moderni seinäkello on tyypillisesti saksalainen, esim. Hermle, Junghans, Mauthe… Valmistajia on ollut runsaasti, joten osien saanti on koko ajan vaikeutunut eikä suurimpaan osaan enää saada osia. Oma hankaluutensa on koneistoissa käytettyjen materiaalien huonontuminen. Rattaiden akselit ovat yleensä teräksen sijaan helpommin työstettävää materiaalia, joka on esim. kromattu. Liian pitkät huoltovälit aiheuttavat pinnoitteen osittaisen kuoriutumisen, jolloin tappien alkuaan sileä pinta alkaa muistuttaa raastinrautaa. Ainoa korjaustapa on silloin poistaa vanha tappi, porata akselin päähän reikä ja sovittaa siihen siniteräksestä uusi tappi. Myös silloissa käytetyn messingin laadun huononeminen aiheuttaa suurempaa laakerointitarvetta.

Poikkeuksena ovat kotimaista tekoa olevat Valmet-seinäkellot, joita valmistettiin sodan jälkeiseen kellojen tarpeeseen. Niiden akselit ovat kunnollista terästä ja siltojen messinki kelvollista. Jousikotelot joutuu yleensä aina laakeroimaan, mutta kokonaisuutena ne ovat hinta-laatusuhteeltaan parempia kuin vastaavan ajan saksalaiset. Muitakin suomalaisia valmistajia on ollut, mutta itse valitsisin Valmetin.

Paristokäyttöisissä kelloissa on usein paras vaihtoehto sovittaa vanhan koneiston tilalle uusi kvartsikoneisto, mutta poikkeuksiakin on. Esim. magneettiviritteinen Reform-koneisto on niin korkealaatuinen, että sen korvaaminen kvartsikoneistolla on lähellä pyhäinhäväistystä. Ennen koneiston vaihtoa kannattaa kysyä ammattitaitoiselta kellosepältä parasta vaihtoehtoa.